Pingyao, 21, 22 en 23 sept.

23 september 2016 - Pingyao, China

Het lukt maar niet om de foto's op het blog te plaatsen, maar soms op fb wel vanaf mijn telefoontje. Je moet hier met een een VPN om de firewall heen om verbinding te krijgen met de buitenwereld. De ene keer werkt het op mijn mobiel de andere keer op mijn tablet......
De laatste ochtend in Beijing hebben we doorgebracht in de Verboden Stad. Prachtig om daar rond te lopen, maar het was erg druk. Je kon ookdaar weer over de hoofden lopen. Maar een eindje naar links of rechts was het een stuk rustiger. We zijn er met de lijnbus heengegaan en terug. Onze gids had het keurig in Chinese tekens voor ons op een briefje geschreven. Mooi om te zien hoe de film van 'the last emperor' hier tot leven komt.
Rond drie uur naar het treinstation waar het erg druk maar ook erg warm was.Eindelijk dan de trein in, een hele ervaring. De bedjes stonden al uitgeschoven haahaha, die konden ook niet ingeklapt worden. Het beddegoed smoezelig en verre van schoon, maar afijn we moeten het er maar mee doen. Verder slapen wij op het onderste bed en daarboven onze Chinese medereizigers. Zo vergaat het de andere mensen uit ons reisgezelschap ook. We hebben lekker wat inkopen gedaan waaronder noodles voor het avondeten, water, fruit en een biertje. De staande wc was ook een hele uitdaging en werd in de loop van de nacht steeds viezer......= steeds goed handen wassen.
we hebben weinig geslapen bovenop het dekbed want koud was het er niet. Alles gaat hier nog op de oude manier, de kaartjes worden geknipt, alles wordt 5 keer gecontroleerd. Zo houd je wel mensen aan het werk.
Om 5 uur 's morgens gearriveerd in Pingyao en meteen naar het hotel waar een heerlijke pot the e op ons stond te wachten..... we konden pas rond 10 uur in onze kamer. Toen het ommuurde oude stad tot leven kwam zijn we maar met een plattgrond op stap gegaan. Het is eigenlijk een museumdorp hier. Eerst naar een tempel waar ik in het achterste tempeltje meteen naar binnen werd getrokken, drie wierrookstokjes in mijn handen gedrukt kreeg, wat rituelen moest uitvoeren, moest zitten bij een monnik, gezegend werd en haha daarna meteen mocht doneren! Afijn 't is voor een goede zaak nietwaar?
We hebben steeds heel veel bekijks hier en zeker Paul! Regelmatig moet hij op de foto met vooral oudjes,! Er worden vaak stiekum foto's van ons gemaakt , quasi het fototoestel ergens op richten en dan langzaam onze richting op bewegen..... denkend dat die stomme toeristen dat niet in de gaten hebben haha! Vanmorgen zaten we ergens aan het ontbijt ergens op straattoen dit ook weer gebeurde... wij lachen natuurlijk. En de dames kwamen bij ons zitten om nog meer foto's te maken! We voelen ons hier echt fotomodel af en toe en gaan straks maar geld vragen..... Raar wij vragen netjes of we een foto van iemend mogen maken maar wij zelf zijn vogelvrij wat dat aangaat!
Verder rijden de meeste brommertjes op eletriek, in Beijing was het zelfs verboden om met benzinebrommertjes rond te rijden vanwege de smog!
Pingyao heeft prachtige straatjes maar daarnaast binnen de muren ook een ouder stuk wat een beetje het hutongidee is. Smalle toegang, een pleintje waar verschillende huizen op uitkomen.
verder eten we hier met stokjes en we raken er al aardig bedreven in. Vork en mes zijn hier onbekend.......Het rochelenen spugen op straat, daarlach ik we iedere keer weer helemaal slap om, hier in het hotel staat aangegeven dat het niet mag, maar de oude baas zelf doet het wel! Eten zoeken we hier uit vanaf plaatjes of we wijzen het aan. Ons ontbijt vandaag waren dumplings, een soort crackers en thee....... veel thee! Doordat wij beide de 60 gepasseerd zijn krijgen we vaak reductie of zelfs vrije toegang bij de entree! Goed geregeld hier!

1. Jolanda Steeman:
    23 september 2016
    Klinkt goed allemaal. Geniet ervan!
  2. Corina:
    23 september 2016
    De 'ouwetjes' doen het nog goed dus hahaha.
    Leuk om te lezen allemaal en tja Paul(us) is natuurlijk geen kleine boskabouter dus ik snap dat al die mini chineesjes hun ogen uitkijken.
    Zo te horen houden jullie het nog wel even uit daar.
    Doorgaan, vooral zo doorgaan hihi.
    Liefs Corina